
Gőzölgő jókedv a kert végében – Bográcsba vele!
Van valami egészen különleges hangulata annak, amikor a bogrács alatt ropog a tűz, körülötte emberek beszélgetnek, nevetnek, és a levegőben ott kering a készülő étel ismerős, finom illata. A bográcsozás nemcsak főzés, hanem egy életérzés. Egy program. Egy élmény.
És ami a legjobb benne: egyszerre szól a hagyományról és a lazulásról. Nincsenek kifinomult tányérok, se mesteri tálalás. Csak egy hatalmas adag étel, ami közösen készül, közösen fogy és közben mindenki jól érzi magát.
Tavaszi szezonnyitó a bogrács körül
Amint megjön a jó idő, előkerülnek a kerti székek, a rozsdásan is szerethető állványok, a faforgácsos tűzifa, és persze a jól bevált bogrács, ami már generációk óta főzi a legjobb paprikásokat, pörkölteket és gulyásokat.
Nem kell túlbonyolítani: egy hétvégi családi ebéd vagy baráti délután tökéletes alkalom arra, hogy feldobjuk a tavaszt egy jó kis bográcsos főzéssel. A recept lehet egyszerű, de az alapanyag legyen jó minőségű – és ez az, amiben mi igazán tudunk segíteni.
Mit főzzünk bográcsban?
Bár a klasszikus marhapörkölt verhetetlen, a bogrács sokkal többre képes. Íme néhány kedvenc, amit érdemes kipróbálni (vagy újra felfedezni):
Marhapörkölt galuskával – Az örök kedvenc. A Húsháznál beszerezhető marhalábszár vagy nyak szaftosra főzve, vörösborral, hagymával, pirospaprikával: klasszikus, ami mindig beválik.
Sertéstarjás lecsó – Egyszerre laktató és nyárias. Vastagra vágott tarjaszeletek, jóféle kolbásszal és szaftos paprikás-paradicsomos alappal. Kenyérrel mártogatva? Mennyei.
Bográcsgulyás – Szaftos, zöldséges, fűszeres. A Húsház marha- vagy vegyes pörkölt alapanyagaival pillanatok alatt elindítható. Csak egy kis krumpli, répa, kömény és házi csipetke kell mellé.
Betyáros babgulyás – Füstölt csülökkel vagy oldalassal az igazi! A bográcsban órák alatt tökéletesre puhul, és addig van idő beszélgetni, társasozni, kortyolgatni valami finomat.
A bográcsozás nem verseny, hanem öröm
Sokan azt hiszik, a bográcsban főzéshez profi szakács kell. Pedig valójában elég egy kis türelem, pár jó alapanyag, és az, hogy ne kapkodjunk. Ez a műfaj a lassú, közös együttlétről szól.
A Húsháznál olyan húsokat találsz, amik ideálisak bográcsos ételekhez: marhalábszár, sertés lapocka, darált hús, füstölt csülök vagy akár előre szeletelt kolbászok, amikkel nem kell bajlódni.
Tippek, hogy biztos legyen a siker
- Ne sajnáld az időt a hagymára! Egy jó bográcsos alapja a lassan dinsztelt, karamellizált hagyma – ettől lesz mély és gazdag az íze.
- Ne kevergesd túl gyakran! A bogrács sajátos mozgása miatt a hús magától is eloszlik, elég csak időnként megkavarni.
- Használj füstölt alapanyagot! Egy kis füstölt szalonna, kolbász vagy csülök egészen új szintre emeli az ételt.
- Tartsd melegen, de ne forrald túl! Ha kész az étel, a parazsat kicsit húzd szét, így nem kap le, de melegen tartható órákig.
Közösen jobb
A bográcsozás varázsa nemcsak az ételben van, hanem abban is, ahogyan elkészül. A gyerekek segíthetnek krumplit hámozni, a barátok kevergetnek, valaki mindig ott áll a fakanál mögött, miközben megy a sztorizás.
A Húsház kínálata lehetővé teszi, hogy bármikor spontán vagy tervezetten is neki ugorjatok egy jó kis kerti főzésnek. Csak válaszd ki a kedvenc húsod, dobd fel néhány zöldséggel, fűszerrel – és indulhat a bográcsvarázs.
Nézz körül nálunk, és szerezd be a bográcsba való finomságokat:!
Fogd a fakanalat, gyújts be a tűzrakóba, és főzzetek valami jót, együtt!
Jó étvágyat és jó társaságot kívánunk!