
Forró falatok, amik a legmelegebb napokon is jólesnek – avagy mi áll a smash burger népszerűsége mögött.
Ha nyári ételekre gondolsz, talán Neked is egy könnyű saláta, hűsítő limonádé vagy valamilyen jéghideg desszert jut eszedbe, nemde?
Nem csoda, hiszen a forró napokon ritkán vágyunk gőzölgő, nehéz fogásokra – van azonban egy kivétel, amit minden évszakban és bármilyen időjárás mellett imádunk, legyen szó egy buli utáni feltöltődésről, egy hétvégi kerti partiról vagy egy városi sétáról.
Már kitalálhattad: a smash burgerre gondolunk. Ez az aranybarnára pirult, ropogós, húspogácsás szendvics egyre nagyobb népszerűségnek örvend, pedig sokan még azt sem tudják pontosan, hogy…
Honnan ered a smash burger?
A fogás születése szorosan összefonódik az amerikai “diner” kultúrával, amelyben a gyorsaság, a látványos sütés és az intenzív ízélmény volt a szakácsok célja. Az 1950-es évektől kezdve a klasszikus, retro stílusú étkezdékben gyakori volt, hogy a húsgolyókat közvetlenül a forró sütőlapon törték szét azért, hogy a hús minél nagyobb felületen érintkezzen a vassal – innen ered a “smash” elnevezés is.
Ez a technika nemcsak a gyorsabb sütést tette lehetővé, hanem létre is hozott egyfajta jellegzetes, karamellizált kérget, ami miatt a smash burger a mai napig ennyire közkedvelt.
Szóval miben különbözik a hagyományos burgertől?
Nos, leginkább a sütés módjában:
A hagyományos burgerek esetében a húspogácsát előre formázzák meg, vastagabbra hagyják és gyakran grillen vagy serpenyőben készítik el, olykor közepesen átsütve. Egy smash burgernél ezzel ellentétben a darált marhahúst golyó formájában helyezik a sütőlapra, majd azonnal szétlapítják, hogy vékony és egyenletes húspogácsa keletkezzen.
Persze az ízélmény textúrájában is vannak eltérések: a vékonyra nyomott húsfelületen sütés közben kialakul egy ropogós, karamellizált kéreg. Ez az íz egy kontrasztot alkot a belső szaftossággal és a puha zsemlével, ezáltal egyszerre kapunk ropogós és omlós falatokat, ami egy hagyományos, vastag burger esetében nem igaz.
Mindent összevetve: smash burger nem egy luxusfogás, hanem egy praktikus megoldás a tökéletes burgerélményre – amit Te magad is átélhetsz a következő recepttel.
Smash burger
Hozzávalók a hamburgerhez:
- 200 g darált marhahús
- 2 db burger zsemle
- 10 g vaj
- 2 szelet cheddar sajt
- 4-6 db szelet csemege uborka
- Só és bors ízlés szerint
Hozzávalók a szószhoz:
- 30 g majonéz
- 10 g mustár
- 10 g ketchup
- 5 g csemege uborka
- Fokhagymapor ízlés szerint
Elkészítés:
- A szósz elkészítéséhez először aprítsd fel a csemegeuborkádat egészen apróra, majd keverd össze egy tálban a majonézzel, mustárral és ketchuppal. Ha szeretnél, adhatsz hozzá egy kevés foghagymaport is.
- A keveréket tedd be a hűtőbe, amíg a hamburger készül, így még jobban össze fognak érni az ízek.
- Szeleteld fel a maradék uborkát 4-6 db vékony darabra.
- A darált húst oszd ketté és formázz belőlük két egyforma nagyságú golyót. Ügyelj rá, hogy ne lapítsd szét őket és tedd félre egy kicsit.
- Vágd félbe a hamburger zsemléket, majd egy serpenyőben olvaszd meg közepes lángon a vajat.
- Tedd bele a vajba a zsemlék belső felét és pirítsd őket körülbelül 1-2 perc alatt aranybarnára.
- Ha kész vagy, tedd őket félre és vedd elő a húsgolyókat.
- Forrosíts fel magas hőfokon egy sima, nehéz serpenyőt és ne használj zsiradékot, hiszen a hús pont elég lesz.
- Tedd a golyókat a forró serpenyőbe és azonnal lapítsd le őket egy spatulával vagy burgernyomóval. Figyelj rá, hogy minél vékonyabbak legyenek.
- Sózd és borsozd ízlésed szerint a húst, majd süsd őket nagyjából 1,5-2 percig, amíg az alsó oldal karamellizálódik és ropogós réteg alakul ki.
- Ezután fordítsd meg a húst és olvaszd rá a sajtot körülbelül 1 percen át.
- Miután készen vagy, kend meg a zsemléket a szósszal és állítsd össze a burgert, a húsból és a csemege uborkából.
Jó étvágyat kívánunk!
Amennyiben egy laktató finomságra vágysz, illetve kedved támadt elkészíteni egy ropogós és omlós smash burgert, szerezd be kínálatunkból a minőségi hozzávalókat és élvezd nyáron is a forró falatokat!