
Alternatívák csokiba mártott eper helyett, a Valenti-napi hangolódáshoz
Te hogyan ünnepled a Valentin-napot?
Egy elegáns étteremben vacsorázol a pároddal, koccintasz egyet a bárban a szingli barátaiddal vagy esetleg romantikus filmmaratont tartasz egy tál popcorn társaságában?
Bármi is legyen a program és a menü, mostani cikkünkben mutatunk Neked 3 epres sütemény receptet, amikkel ráhangolódhatsz a szerelmesek ünnepére és amiket könnyedén elkészíthetsz, ha a csokiba mártott gyümölcs helyett valami különlegesebb édességgel kedveskednél a társadnak, a barátaidnak vagy akár saját magadnak.
Epres piskótakockák
Hozzávalók:
- 4 db tojás
- 15 dkg cukor
- 10 gramm vaníliás cukor
- 12 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 5 dkg olvasztott vaj
- 15 dkg eper
- Ízlés szerint csokoládéöntet
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, közben pedig bélelj ki egy kisebb tepsit sütőpapírral, hogy a piskóta ne ragadjon le, és könnyen kiszedd a tepsiből.
- Ezután válaszd szét a tojásokat: a sárgáját tedd egy nagyobb tálba, majd add hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot.
- Keverd addig, amíg a massza habos és világos nem lesz, hiszen ez segít abban, hogy a piskóta könnyű és levegős legyen.
- Ezután szitáld hozzá a lisztet és a sütőport, így elkerülheted, hogy csomós legyen a tészta.
- A száraz összetevőket keverd el a cukros tojássárgájával, majd add hozzá az olvasztott vajat is, és alaposan dolgozd össze a tésztát.
- Egy másik tálban verd fel a tojásfehérjéket kemény habbá, és forgasd bele a tésztába.
- Végül vágd apró darabokra az epret,majd és add a tésztához.
- Öntsd a tésztát a tepsibe, és egyengesd el a tetejét.
- Süsd kb. 25 percig, amíg a piskóta aranybarna lesz, majd csokiöntettel a tetején már fogyaszthatod is.
Epres túrós pite
Hozzávalók:
- 3 db tojás
- 10 dkg cukor
- 10 gramm vaníliás cukor
- 25 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg vaj
- 15 dkg eper
- 50 dkg túró
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit, vagyis a lisztet, vajat, cukrot, tojást és a sütőport dolgozd össze alaposan egy tálban.
- Miután kész a tészta, formáld egy gombóccá, csomagold fóliába majd tedd a hűtőbe 30 percre pihenni, hogy könnyebben kezelhetővé váljon, és ne ragadjon.
- Amíg pihen a tészta, készítsd el a tölteléket: a túrót tedd egy nagyobb tálba, majd keverd el benne a tojásokat, a vaníliás cukrot és a kevés sima cukrot.
- Ezután vedd ki a pihentetett tésztát a hűtőből, és nyújtsd ki egy lisztezett felületen olyan vastagságúra, hogy kényelmesen ki tudd vele bélelni a kivajazott piteformát.
- Öntsd a tésztára a túrós tölteléket, és figyelj rá, hogy mindenhova kerüljön.
- Szeletelt kisebb darabokra az epret, és szórd rá túróra.
- Tedd be a pitét a 180°C-ra előmelegített sütőbe, és süsd kb. 30-40 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
Epres sajttorta
Hozzávalók:
- 2 db tojás
- 10 dkg porcukor
- 10 gramm vaníliás cukor
- 10 dkg vaj
- 15 dkg eper
- 30 dkg túró
- 20 dkg keksz
Elkészítés:
- Első lépésként morzsold össze a kekszet, majd olvaszd meg a vajat és öntsd hozzá: ez keverék fogja alkotni a sütemény alapját.
- Ezután vedd elő a tortaformát, és az előkészített kekszes keveréket nyomkodd bele úgy, hogy ne legyen túl vastag, de jól tapadjon, hogy később könnyen szeletelhető legyen.
- Amíg a keksz alap pihen, készítsd el a tölteléket: a túrót tedd egy tálba, majd keverd hozzá a cukrokat, valamint a tojásokat.
- Miután a túró töltelék sima lett, öntsd rá a keksz alapra.
- Ezt követően vágd az epret karikákra, és helyezd el a töltelék tetején.
- Szórj rájuk egy kevés cukrot, hogy sütés során még jobban karamellizálódjanak, és még édesebb, gyümölcsösebb ízt adjanak a süteménynek.
- Tedd a tortát 160°C-ra előmelegített sütőbe, és süsd 40-45 percig, amíg aranybarna nem lesz a teteje.
Ha kedved támadt elkészíteni az epres finomságok egyikét, szerezd be a minőségi hozzávalókat a cikkben található linkeken keresztül, viszont amennyiben sütés helyett egyből a nassoláshoz ugranál, nézz szét kínálatunkban, ahol számos előre elkészített, fagyasztott édesség vár.