
A régi majálisok hangulata: a kenyérlángos újragondolva
Mikor vettél részt utoljára egy igazi, tavaszi ünnepségen? Tudod, például egy majálison.
Talán még gyerek voltál, amikor legutóbb egy zsúfolt, napsütötte ligeten sétálgattál fel alá a szüleiddel és a testvéreiddel. Hangosan szólt a zene, a levegőben frissen vágott fű és virágzó akácfák illatoztak. A körhintára hosszú sorban kellett várakozni, a poros sétányokon pedig kézzel faragott játékok, szappanok, régimódi édességek és színes lufik közül lehetett válogatni.
És persze volt egy étel, ami nélkül biztosan nem indulhatott haza a család: egy hagyományos, kemencében sült lepény, amelyet különböző feltétekkel, például fokhagymával, szalonnával, tejföllel és sajttal ízesítettek, és amit mindenki imádott.
Mi is volt a neve… kenyér, vagy talán lángos?
Nos, nem csalnak az emlékeid, de valójában egyszerre mindkettő és egyik sem. Egyes elméletek szerint ugyanis a „kenyérlángos” elnevezés a tészta formájából és a sütési módjából ered, mivel a lángok közvetlenül érintkeztek a tésztával elkészítés közben a kemencében. Így az étel kívül ropogósra sült, belül azonban lágy és puha maradt, a tészta viszont mégsem lett annyira vastag, mint egy hagyományos kenyér esetében.
A finomság története egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor a pékek a kemencében maradt hőt arra használták, hogy gyorsan süssenek valamilyen egyszerű tésztát. A kenyérlángos eredete pedig a közép- és kelet-európai térséghez köthető, ezen belül is különösen Magyarország, Románia és a Balkán térségében terjedt el. A háború utáni időkben kezdett igazán népszerűvé válni, és különösen a nyári fesztiválok, piacok, illetve vidámparkok jellegzetes étele lett.
Persze ma már nem muszáj vásárba vagy majálisra menned ahhoz, hogy élvezhesd a ropogós falatokat: megmutatjuk, hogyan készíthetsz Te is könnyedén kenyérlángost otthon.
Kenyérlángos sütőben
Hozzávalók:
- 500 g finomliszt
- 7 g szárított élesztő
- 1 tk cukor
- 1 tk só
- 3 ek olívaolaj
- 300 ml langyos víz
- 200 g tejföl
- 100 g krémsajt
- 150 g füstölt szalonna
- 25 g medvehagyma
- 1 ek vaj
- 1 tk cukor
- 1 tk rozmaring
- Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A tészta elkészítéséhez először keverd össze alaposan a lisztet és a sót egy nagy tálban.
- Langyos vízben oldd fel a cukrot, majd add hozzá a szárított élesztőt, és hagyd állni nagyjából 5 percig, amíg habosodni nem kezd.
- Öntsd a liszthez az élesztős vizet és az olívaolajat, majd gyúrd össze egy sima, rugalmas tésztává.
- Takard le és hagyd körülbelül 1 órát állni egy szobahőmérsékletű helyen, amíg a duplájára nő.
- Eközben kockázd fel apró darabokra a szalonnát, és pirítsd ropogósra egy száraz serpenyőben, közepes lángon.
- Ha ezzel kész vagy, szedd ki papírtörlőre, hogy lecsepeghessen a felesleges zsiradék.
- Ezután mosd meg alaposan a medvehagymát, itasd le, majd szeleteld fel.
- Keverd össze a tejfölt a krémsajttal, sózd, borsozd ízlés szerint, és add hozzá a morzsolt rozmaringot.
- Melegítsd elő a sütőt 220 °C-ra, nyújtsd ki a megkelt tésztát kb. 1 cm vastag téglalappá, és helyezd sütőpapírral bélelt tepsire.
- Kend meg a rozmaringos tejfölös krémmel, szórd meg a sült pancettával, majd oszlasd el rajta a medvehagymát.
- Süsd 15–18 percig, amíg a széle aranybarnára nem sül és ropogós nem lesz.
Jó étvágyat kívánunk!
Ha kedvet kaptál a sütögetéshez és szeretnéd otthon is újraélni a gyermekkori majálisok jellegzetes ízeit, szerezd be kínálatunkból a minőségi hozzávalókat, amire szükséged lesz a kenyérlángos elkészítéséhez – ha pedig további receptekre vagy kíváncsi, kövesd a blogbejegyzéseinket.