
Ez tuti elrabolja a szíved! – Rablóhús, avagy saslik a nyári napokra
A nyár legszínesebb sztárjai egészen biztosan a finom, fűszeres saslikok.
Miért?
Mert van valami elképesztően vidám és látványos abban, amikor egy nyársra feltűzött étel ropog a grillrácson. Így a saslik bizony nemcsak finom, de egy szinten művészet is: húsok, zöldségek, fűszerek és színek harmóniája egy pálcán. És, ami még jobb: mindenki megtalálja benne a kedvencét, legyen az húsimádó vagy zöldségrajongó.
A nyársazás nem véletlenül lett a nyári grillezések királya, hiszen gyors, egyszerű, változatos és közben szórakoztató is. Egy kis előkészület, némi türelem, és máris indulhat a saslik-show.
Na, de először is lássuk, hogy…
Mi is az a saslik?
A saslik eredetileg a keleti konyhák – főleg a grúz, azeri, török és orosz konyha – klasszikusa volt, de ma már világszerte népszerű. Lényege, hogy kockára vágott húsokat és zöldségeket fűzünk nyársra, majd parázson vagy grillen sütjük őket aranybarnára, kívül ropogósra, belül szaftosra.
Az igazi omlós saslik titka viszont a pác – egy jól eltatált ízesítés feldobja az egész ételt. A Húsház kínálatában található fagyasztott húsok tökéletes alapot adnak a saslikozáshoz: csirkemell, sertéstarja, marhahús, sőt, akár darálthúsból formált mini fasírtgolyók is kerülhetnek a nyársra.
Mit fűzzünk a nyársra?
A saslik szabályai egyszerűek (igazából nincsenek): bármit, ami nem potyog le. De a tökéletes nyárs kulcsa a változatosság. Íme néhány tipp, hogy mit érdemel kombinálni:
- Csirkemell + kaliforniai paprika + lilahagyma + cukkini – Friss, színes, könnyű. Ha citrusos-gyömbéres pácot kap, még különlegesebb lesz.
- Tarja + szalonna + gomba + csemegeuborka – Laktató, karakteres. Egy fokhagymás-paprikás joghurtpác hozzá, és kész is az ízorgia.
- Marhahús + padlizsán + paradicsom + hagyma – Mediterrán hangulat, fűszeres rozmaringgal és olívaolajjal.
- Mini fasírt + sajt + sült paprika – Különleges és vagány. Darált húsból kis golyók, közéjük füstölt sajt – garantált siker gyerekeknél is.
- Zöldséges saslik – Ne feledkezzünk meg a vegetáriánus vendégekről! Gomba, padlizsán, hagyma, paprika, cukkini, kukorica, sőt grillezett alma is mehet a nyársra.
De persze csak a kreativitásotok szab határt a párosításoknak.
Saslikpác – a titkos összetevő
Egy jól sikerült saslik alapja a pác. Az alábbi ízesítések tuti befutók lehetnek:
- Mézes-mustáros – csirkemellhez tökéletes
- Fokhagymás joghurtos – puhává és szaftossá teszi a húst
- Chilis-lime-os – igazi nyári frissítő
- Füstös BBQ-szósz – tarjához vagy kolbászhoz passzol a legjobban
- Zöldfűszeres olívaolaj – friss és illatos
A Húsházban kapható húsokat akár már előző este bepácolhatod, majd másnap már csak nyársra fűzni és grillre dobni kell őket.
Nyársazás: közösségi élmény
A saslik nemcsak étel, hanem közös program is. Kiváló lehetőség arra, hogy mindenki a saját nyársát állítsa össze – egy kis barkácsolás a konyhában, aztán jöhet a közös sütés.
A gyerekek imádják maguknak felfűzni a kedvenceiket, a felnőttek pedig versenyezhetnek, kié sül szebbre. Nincs szabály, nincs protokoll – csak jókedv, színes tányérok és ropogósra sült falatok.
Praktikus és gyors
A saslik nagy előnye, hogy gyorsan elkészül, és nem kell vele órákig pepecselni. A nyársakat előkészítheted reggel, lefagyaszthatod, és amikor jönnek a vendégek – vagy csak megkívánjátok -, már csak grillre kell tenni őket.
A Húsház fagyasztott húsai praktikusak: mindig kéznél vannak, jól adagolhatók, és biztosan kiváló minőségűek. Ráadásul nem kell órákig a hentesnél sorban állni – csak előkapod a laptopod és otthonod kényelméből megrendeled a szükséges hozzávalókat.
Ha viszont egy gyors megoldásra lenne szükséged, mert hirtelen kerti partit tartasz és nincs otthon elég hús meg sokféle zöldség, mi akkor is támogatunk. Ilyen esetekre tarts otthon egy kevés megmentő félkész saslikot, amiből kétféle változatot is találsz nálunk: natúrt és színeset is. Sőt, csirkemell nyársat is.
Tűz, színek, ízek, élmények
A saslik egy színes gasztrokaland, amit a saját ízlésedre szabsz. A Húsház gondoskodik az alapanyagokról, Te pedig megalkotod a saját nyársas mesterművedet. Húsos, zöldséges, fűszeres, pikáns – olyan, amilyet csak szeretnél.
Látogass el hozzánk, és szerezd be a saslikhoz való legjobb húsokat! Ne hagyd, hogy a nyár nyárs nélkül teljen!
Jó étvágyat és színes sütögetést kívánunk!