HÍREINK

Amerika ízei a tányérodon: egy tradicionális hálaadási menü

Na és, nálatok miről szól a november?

Talán még a Halloweeni dekorációkat pakolgatjátok vissza a dobozokba az októberi beöltözős buliról, de lehet, hogy már teljesen karácsonyi lázban égtek. Bárhogy is legyen, egy biztos: a Mindenszentek és Halottak napját leszámítva, ez az időszak egy kisebb átmenet a két ünnep között – hazánkban legalábbis.

Az Egyesült Államokban azonban ilyenkor már javában készülnek a hálaadásra, amely egy nagy hagyományú esemény Amerikában. A tradíció fontos része egy pompás családi vacsora, amely menüjének egy részét most Veled is megosztjuk – hiszen egy különleges, ízekben gazdag lakoma bármikor feldobhatja az estét.

Először viszont nézzük meg, honnan ered a hálaadás.

Az ünnepet minden évben, november negyedik csütörtökén tartják azért, hogy az emberek kinyilvánítsák a bőséges termés miatti hálájukat és örömüket. A hagyomány eredete egészen a 17. századra nyúlik vissza, amikor is a Mayflower nevű hajó, fedélzetén az első angol puritánokkal, elindult Angliából az Újvilág felé.

  1. szeptember 16-án indultak el, és december 21-én érkeztek meg a mai Massachusetts területére, ahol egy nagyon nehéz telet töltöttek el: a hideg, az élelmiszerhiány és a betegségek miatt csak a bevándorlók fele élte meg a tavaszt. A következő évben azonban a wampanoag indiánok segítettek nekik a termelésben és a vadászatban, így ősszel már bőséges termést takarítottak be – ezt tekintjük a hálaadás születésének.

Az Államokban ez az ünnep a második legnagyobb családi esemény a karácsony mellett, amit munkaszünettel, egy tradicionális menüvel, a rokonok társaságában töltenek.

Most, hogy tudod, honnan ered a hálaadás, ideje, hogy megismerd a fogásokat, amiket úgy írtunk át, hogy egy négy fős család számára éppen elég legyen – hiszen itthon nem tartunk hatalmas lakomát.

Sült pulyka töltelékkel

Hozzávalók a húshoz:

  • 2-3 kg pulyka (lehet mell, szárny vagy comb is)
  • 200 g vaj
  • 1 tk só
  • 1/2 tk bors
  • 1 tk rozmaring
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk zsálya
  • 2-3 szelet kenyér (kb. 200 g)
  • 1 fej fehér hagyma
  • 1-2 ek olaj

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 2-3 szelet kenyér
  • 1 db hagyma
  • 1 szál zeller
  • 1 tk rozmaring
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk zsálya
  • 1 ek vaj

Elkészítés:

  • Vágd kisebb kockákra a kenyeret, és pirítsd meg egy serpenyőben egy evőkanál olajon, hogy ropogós legyen.
  • Vágd apróra a hagymát és a zellert, majd add hozzá a pirított kenyérhez.
  • Add hozzá a rozmaringot, kakukkfüvet és a zsályát, keverd alaposan össze, és tedd félre.
  • A pulykát öblítsd le, majd töröld szárazra.
  • Kend be vajjal, sózd és borsozd ízlés szerint, majd ízesítsd rozmaringgal, kakukkfűvel és zsályával.
  • Tedd a húst egy sütőformába, és süsd 180 fokon nagyjából 1-1,5 órán keresztül, amíg meg nem puhul és aranybarna nem lesz.
  • Sütés közben időnként locsold meg a pulykát a saját levével, hogy szaftos maradjon, és kész is.

Gravy (pulykából készült szaft)

Hozzávalók:

  • A pulyka sütése közben keletkezett pörköltlé
  • 1 ek liszt
  • 1 ek vaj
  • 1/2 csésze víz
  • Ízlés szerint só és bors

Elkészítés:

  • Miután megsütötted a húst, öntsd egy kisebb lábasba a sütőformában maradt szaftot.
  • Egy másik serpenyőben olvassz fel vajat, add hozzá a lisztet és folyamatosan kevergetve pirítsd 1-2 percig.
  • Öntsd a szaftot fokozatosan a lisztes-vajas keverékhez, majd forrald fel a szószt, és hagyd, hogy besűrűsödjön.
  • Ízlés szerint sózd és borsozd.

Krumplipüré

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 50 g vaj
  • 100 ml tej
  • Ízlés szerint só és bors

Elkészítés:

  • Hámozd meg és vágd nagyobb darabokra a burgonyát, majd tedd egy lábasba és önts rá annyi vizet, hogy ellepje azt.
  • Forrald fel és főzd kb 15-20 percig
  • Amikor megfőtt, szűrd le, és törd össze krumplinyomóval vagy botmixerrel, hogy pürésített állagot kapj.
  • Adj tejet és vajat a püréhez, majd keverd össze.
  • Végül öntsd a szaftot a pürére, majd tálald a pulyka és a töltelék mellett.

Jó étvágyat kívánunk!

Ha kedved támadt egy nem hétköznapi vacsora elkészítéséhez, szerezd be tőlünk a minőségi hozzávalókat.

Nézz szét választékunkban, és dobd fel a novemberi estéket!

  • Telephelyeink és elérhetőségeik
  • Balatonlelle 06 85 450 115
  • Győr 06 70 944 7775
  • Balatonboglár 06 76 767 601

Vásárlóink véleménye

Együttműködő partnereink