Tökéletes nyárzáró menü – az utolsó kerti partihoz
Reméljük, jól telt számodra az elmúlt időszak: kiélvezted a meleg napokat, rengeteg élményt szereztél, és szakítottál időt a pihenésre is.
Bár augusztus végéhez közeledve a napsütötte órák egyre rövidebbek, és hamarosan beköszönt a hűvös ősz, nem kell búslakodnod. Összeállítottuk számodra a legfinomabb nyárbúcsúztató recepteket, ha esetleg szeretnél még egyszer belekóstolni a nyárba egy baráti vagy családi összejövetel keretein belül.
A következő menüben könnyed, frissítő, szezonális ételekből készült fogásokat találsz, amiket egyszerűen elkészíthetsz: akkor is ha a hőség hónapjaiban Te voltál a grill estek sztárja, és abban az esetben is, ha eddig csak a tányér mögül figyelted a sütés-főzés fortélyait.
Frissítő gazpacho
Egy könnyed, spanyol paradicsomleves, amely hidegen tárolva kiváló előétel.
Hozzávalók:
- 5 db paradicsom
- 1 db kígyóuborka
- 1 db kaliforniai paprika
- 1 k fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ citrom
- 1 tk fehérborecet
- 2 ek extraszűz olivaolaj
- 1 dl víz
- 1 szelet kenyér
- só
- bors
Elkészítés:
- Vágd be a paradicsomok végét x alakban, tedd őket 1-2 percre forrásban lévő vízbe, majd jéghidegbe, és darabold fel. A többi zöldséget szintén mosd meg alaposan, és vágd fel kisebb darabokra.
- Helyezd az előkészített alapanyagokat a turmixgépbe. Öntsd hozzá a citromlevet, az ecetet és az olajat. Ízlés szerint sózd és borsozd meg, add hozzá a vizet, és tépkedd apró szeletekre a kenyeret.
- Ha minden a gépbe került, nagyjából 5 percen keresztül turmixold össze erős fokozaton a hozzávalókat, hogy homogén állagot kapj.
Az elkészült levest így is hagyhatod, de le is szűrheted. Tárold körülbelül 5 órán keresztül hűtőben, és készen is áll a tálalásra.
Grillezett lazac citromos vajjal
Egy korábbi cikkünkben már olvashattál róla, hogy miért előnyös a halételek fogyasztása. Ha szeretnéd egy egyszerű, mégis egészséges fogással folytatni a kerti partit, mutatjuk, hogyan készíthetsz igazán omlós grillezett lazacot.
Hozzávalók:
- 4 szelet lazac
- 4 ek olívaolaj
- 2 db citrom
- 50 g vaj
- só
- bors
- Ízlés szerint friss petrezselyem vagy kapor
Elkészítés:
- Sózd be sütés előtt 10-15 perccel a felszeletelt halak mindkét oldalát, majd csepegtess rá olívaolajat és oszlasd el egyenletesen.
- A sütés idejét nagyrészt a szelet vastagsága határozza meg: egy közepes méretű darabot érdemes körülbelül 8-10 percig a rácson hagyni, majd 3-4 perc múlva megfordítani. Ügyelj rá, hogy a lazacot a bőrös felével lefelé helyezd a grillre.
- Ha a hal már rózsaszínes, és egy villát beleszúrva könnyen szétesik, készen is van: önts rá forró citromos vajat, és ízlés szerint szórj rá petrezselymet vagy kaprot.
Tálalhatod az ételt grillezett zöldségekkel vagy főtt burgonyával – minden esetben harmonizálnak majd a hal friss és könnyed ízével.
Erdei gyümölcsös pavlova
Természetesen a desszert sem hiányozhat a menüről. A pehelykönnyű, habos sütemény elkészítése tökéletes alkalom arra, hogy utoljára belekóstolj a nyár gyümölcsös ízébe.
Hozzávalók:
- 6 tojásfehérje
- 20 dkg kristálycukor
- 1 mk citromlé
- 2 dkg kukoricakeményítő
- 50 dkg mascarpone
- 25 dkg fagyasztott erdei gyümölcs
- 2 dl habtejszín
- 5 dkg porcukor
- tejszínhab
Elkészítés:
- Keverd össze a tojásfehérjét, a citromlevet és a kristálycukrot, majd robotgép segítségével készíts belőlük kemény habot.
- Öntsd át a habot egy tepsibe, és formázz belőle egy 20-25 cm átmérőjű kört, amely közepén kis mélyedés található.
- Süsd 60 percig a 150 °C-ra előmelegített sütőben, ezt követően pedig egyszerűen hagyd kihülni.
- A krém elkészítéséhez keverd homogénre a mascarponét, a gyümölcsök felét, a tejszínt és a porcukrot.
A maradék epret, szedret és málnát használd díszítésre, a süteményt pedig tálald tejszínhabbal, a még édesebb ízek eléréshez.
Kedvet kaptál egy nyárbúcsúztató mulatsághoz?
Szerezd be tőlünk a minőségi alapanyagokat, és kápráztasd el vendégeid könnyed, frissítő fogásokkal.
Kínálatunkban húskészítmények, zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek, fűszerek, olajok, valamint előhűtött és fagyasztott termékek közül egyaránt válogathatsz – így mindent megtalálsz, amire a menü összeállításához szükséged van.
Szeretnél már inkább az őszre hangolódni?
Kövesd bejegyzéseinket, hiszen hamarosan megosztjuk Veled a legfinomabb sütőtökös és almás finomságok elkészítésének titkait.