A szeptemberi hónap terméke: az alma
Üdvözöljük az őszt egy olyan gyümölccsel, ami a hűvösebb napokon is édes és zamatos ízekkel ajándékoz meg bennünket. Az alma szeptemberben nemcsak a kertek és piacok sztárja, de a gasztronómia világában is számtalan lehetőséget rejt magában. Fedezzük fel együtt ezt a szezonális gyümölcsöt!
Mi fán terem az alma?
Kevés gyümölcs rendelkezik akkora népszerűséggel, mint az alma, amely a legmeghatározóbb eleme a gyümölcsfogyasztásunknak. Ez nem is csoda, hiszen a könnyen elérhető, jó áron megkapható gyümölcs rengeteg vitamint tartalmaz, jót tesz a bélműködésnek, ráadásul kimondottan finom is.
Az almának számos fajtája van, melyek az íz, illat, textúra és felhasználási lehetőség tekintetében is nagyon különböznek egymástól. Néhány ismert almafajta: Jonagold, Granny Smith, Gala, Golden Reinders.
Hogyan bánjunk vele a konyhában?
Az alma fogyasztható nyersen, de főzéshez és sütéshez is kiváló választás. Mivel a gyümölcs régóta az európai kultúra szerves része, a kontinens összes országában igen gazdag irodalma van az alma konyhai jelenlétének.
Magyarországon általában édességként találkozhatunk a gyümölccsel, például almás rétes vagy almás fahéjas gombóc formájában. Az alma azonban húsok mellé is bátran kínálható, illetve kiváló levesek is készíthetők belőle.
A gyümölcs jól passzol az olyan klasszikus süteményfűszerekkel, mint a vanília, fahéj és szegfűszeg, de a karakteresebb keleti ízvilággal is megférnek egymás mellett, mint a curry.
Recept: almás palacsinta
A megszokottabb, jól bevált ízeknél maradva, most egy remek almás palacsinta receptet hoztunk. Tudja meg, miként kell elkészíteni a világ legjobb almás palacsintáját!
Hozzávalók (4 személyre):
Elkészítése:
A legegyszerűbb készresütött palacsintával dolgozni, hiszen ebben az esetben csak a töltelékkel kell foglalkozni.
Az almacsíkokat kevés olajon pároljuk meg. Tetszés szerint ízesítsük, fahéjjal és citrommal, majd ezzel töltsük meg a palacsintákat. Porcukorral, esetleg tejszínhabbal tálaljuk.