A júniusi hónap terméke: földieper
Nem indulhat el a nyár az ízletes, illatos, frissítő és persze rendkívül egészséges eper nélkül. Jellegzetes, semmi mással össze nem téveszthető íze, ragyogó piros színe sokak kedvencévé teszi ezt a gyümölcsöt. De mi mindent érdemes tudni róla? És milyen formában tegyük az asztalra? Csak olvasson tovább, és megtudja!
Mi fán terem az eper?
Eperfán! Sokan nem is gondolnák, de a köznyelvben epernek vagy földiepernek nevezett gyümölcs a kertészek szerint helyesen szamócának nevezhető. Az ő fogalmaik szerint epernek csak az azonos rendszertani rendbe, de teljesen más nemzetségbe tartozó faepret nevezhetnénk.
Akár szamócának, akár epernek, akár földiepernek nevezzük, annyi biztos, hogy egy rendkívül figyelemreméltó gyümölcsről van szó. C-vitamin-tartalma kiemelkedően magas, de mangán- és B9-vitamin-tartalma sem elhanyagolható. Tömegének több mint 90 százaléka víz, tehát diétázók is bátran fogyaszthatják.
Hogyan bánjunk vele a konyhában?
Jó tudni, hogy a gyümölcs vitamin-tartalma hőre bomlik, tehát a legjobb a főzés nélküli recepteket előtérbe helyezni. A fagyasztott földiepret felhasználhatjuk levesek vagy smoothie-k készítéséhez, de rendkívül jól kiegészít szinte bármilyen desszertet, legyen az zabkása, chia-puding vagy rizspuding.
Recept: villámgyors eperkrémleves
Nincs is igazi nyár egy mennyei, krémes eperleves nélkül. Nézzünk is egy elronthatatlan receptet!
Hozzávalók (4 személyre):
- 50 dkg földieper
- 1500 ml habtejszín
- 300 g natúr joghurt
- 2 dl víz
- cukor
Elkészítése:
Az epret, a tetszőleges mennyiségű cukrot, a tejszínt és a joghurtot összeöntjük, majd botmixerrel vagy turmixgéppel pürésítjük, illetve összedolgozzuk. Ha elkészült, kevés vízzel felhígítjuk, majd eperdarabokkal tálaljuk.