Mi szól a gyorsfagyasztott élelmiszerek mellett?
A gyorsfagyasztott alapanyagokkal kapcsolatban sokaknak fenntartásai vannak. A legtöbben attól tartanak, hogy a mirelit termékek nem olyan egészségesek, mint a frissen vásárolt élelmiszerek. Fontos azonban leszögezni, hogy ez súlyos tévedés! Bizonyított tény, hogy a fagyasztottak sok esetben még egészségesebbek is, mint a „friss” alapanyagok, ráadásul számos további termékelőnyről is beszélhetünk.
Egészségesek
A gyorsfagyasztási eljárás segít megőrizni az élelmiszerek tápanyagértékét és ízét. A modern technológiák lehetővé teszik, hogy az ételek minősége ne romoljon a fagyasztás során. Több kutatás is bebizonyította, hogy annyi tápanyag található a mirelit alapanyagokban is, mint a frissekben. Sőt! Vegyünk egy példát. A friss brokkoli egy hét után elveszíti C-vitamin tartalmának 50 százalékát, míg a mélyfagyasztott társa 10 százalékát egy év alatt hagyja el.
De arról sem szabad megfeledkezni, hogy a polcokon található gyümölcsök és zöldségek jelentős része több ezer kilométert utazik, míg a boltokba kerül, ezért sokszor éretlenül szedik le ezeket. A fagyasztópultban található élelmiszereket azonban a kellő pillanatban szedik és fagyasztják le, emiatt a minőségük sem hagy kívánnivalót maga után.
Tartósak
A gyorsfagyasztásnak köszönhetően az élelmiszerek hosszabb ideig eltarthatóak. Ez lehetővé teszi az élelmiszerpazarlás csökkentését, mivel az ételek nem romlanak meg olyan gyorsan, mint a friss ételek. A lejárati idő könnyen ellenőrizhető, így biztosan nem kerül romlott fogás az asztalra.
Kényelmesebbé teszik a főzést
A gyorsfagyasztott élelmiszerek előkészítése és főzése sokkal kényelmesebb és időtakarékosabb, mint a friss élelmiszereké. Az ételek előre elkészíthetőek és könnyen melegíthetőek, így a főzési idő csökkenthető.
Gondoljunk csak bele, mennyi időt lehet spórolni azzal, ha a burgonyát már megpucolt, megmosott, egyenlően feldarabolt változatban kapjuk kézhez. A gyorsfagyasztott alapanyagokat, ételeket nem kell előkészíteni, egyszerűen csak elkészíteni. Tárolásuk sem okoz fejtörést, csak be kell dobni a mélyhűtőbe, és kész.
Nagyobb választékot biztosítanak
A mirelit élelmiszerek lehetővé teszik az olyan alapanyagok használatát, amelyek nem szezonálisak vagy nehezen beszerezhetők a helyi piacon. Ezenkívül nagyobb választékot kínálnak, így a szakácsok izgalmasabb, változatosabb menüt állíthatnak össze.
Összességében tehát a gyorsfagyasztott élelmiszerek kiváló választásnak bizonyulnak az éttermek, szállodák és más nagyobb szervezetek számára, akik jelentősebb mennyiségű élelmiszert szeretnének beszerezni, amely hosszabb ideig eltartható, könnyen elkészíthető és megőrzi a tápértékét, illetve ízét is.