A januári hónap terméke: a kelbimbó
December a nagy lakmározások időszaka, így a januárt a legtöbben eltelve kezdik. Az év első hónapjában, épp ezért, nem árt diétás fogásokkal készülni. Ehhez tökéletes alapanyagul szolgálhat a hónap termékének választott kelbimbó.
Mi fán terem a kelbimbó?
A káposztafélék családjába tartozó kelbimbó igen közeli rokonságban áll a karfiollal és a karalábéval. Színe és íze leginkább a kelkáposztára hasonlít, sőt egyes vélemények szerint a kelbimbó a kelkáposzta mutációjával jött létre. A zöldségféle jelentőségét leginkább változatos felhasználhatósága, nagy tápértéke és alacsony kalóriatartalma adja. Diétás menühöz kifogástalan választás.
Kínából származó zöldség, Európában, pontosabban Brüsszel környékén csak a XIII. században jelent meg. Népszerűsége rendkívül lassan növekedett, a kontinens többi részén csak a XVIII. században bukkant fel.
Hogyan bánjunk vele a konyhában?
Sokan tartanak a kelbimbó elkészítésétől, ugyanis amennyiben valami rosszul sül el, kifejezetten kellemetlen íze lehet. Ez ellen a főzési idő megfelelő megválasztásával védekezni lehet. Az ideális kelbimbó nem kemény, de nem is túlságosan puha. A párolás – mérettől függően – 6-12 percnél többet nem vesz igénybe.
Jellegzetes ízéhez kiválóan passzol a majoranna és a köménymag.
Recept: csőben sült sajtos kelbimbó
Hozzávalók:
- 50 dkg kelbimbó
- 2 db tojás
- 1 dl tejföl
- 40 dkg reszelt trappista sajt
- 10 dkg panírmorzsa
- szerecsendió
- só
- vaj
Elkészítés:
A mélyhűtőből kivett kelbimbót sós vízben néhány perc alatt főzzük puhára, majd csepegtessük le.
A zsemlemorzsát kevés olvasztott vajon pirítsuk meg, ezt követően a kelbimbóval rétegezve egy kikent hőálló tálba tegyük.
A tojást verjük fel, ízlés szerint sózzuk, őrölt szerecsendióval ízesítsük, majd dolgozzuk össze a tejföllel és 10 dkg reszelt sajttal. A szószt a kelbimbók tetején oszlassuk el. Végül a maradék reszelt sajttal szórjuk meg.
200 fokra előmelegített sütőben süssük szép pirosra.