Úszó finomságok – kerüljön hal az asztalra!
Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a halfogyasztás. Ennek ellenére, legyen az folyami vagy tengeri, karácsony kivételével nem sok otthonban kerül hal az asztalra. Sokan kerülik, mert tartanak attól, hogy az elkészítés során hibáznak, vagy éppen azért, mert a család összes tagját nem lehet megnyerni az úszkáló falatokkal. Épp ezért, igen népszerűek az éttermekben a legínycsiklandóbb halas fogások. Nézzük is, milyen haltípusokkal nem lehet mellélőni.
Ha alacsony kalóriatartalmú ételt szeretnénk készíteni, a fogasfilé az egyik legjobb választás. A fogas alapvetően édesvízi hal, amely Közép- és Kelet-Európában fordul elő, köztük a hazai vizekben is. Jellemzően roston, illetve rántva szokták elkészíteni, de egészben sütve, valamint párolva is ízletes fogásnak számít. Elkészítése nem igényel mesterszakácsi képességeket, mégis ízletes és látványos ételek készíthetők belőle.
A harcsaféle Afrika összes vizében, illetve a Közel-Kelet számos területén megtalálható. Teste nagy, nem pikkelyes, viszonylag szálkamentes, így könnyű vele dolgozni, sokféle étel készíthető belőle. Hagyományos harcsaételnek számít a halászlé, a rántott harcsa és a harcsapaprikás is. Tepsibe téve sajttal, különféle zöldségekkel összesütve is megállja a helyét.
A magyar halfogyasztás jelentős részét kitevő hekk a dél-atlanti óceánból származik. A csacsihalnak is nevezett tengeri csuka izomzatában nincs plusz csont, ezért szinte teljesen szálkamentes. A hekk készíthető sütőben, roston, grillezve, serpenyőben vagy akár olajsütőben is. A franciákhoz hasonlóan ízesíthetjük zöldfűszerekkel, de az angolok által kedvelt fish&chips is sülhet hekkből.
A cápahús az óceánok közelében fekvő országokban egy alapvető élelmiszer, de persze itthon kifejezetten egzotikus tápláléknak számít. Elkészítése hihetetlenül egyszerű. A cápa steak sütéséhez mindössze olivaolajra, mustárra, citromlére, zúzott fokhagymára, sóra, borsra, oregánóra és ízlés szerint egy kis cukorra van szükség.
A tőkehal egy ízletes tengeri ragadozó, amelynek sok egyéb fajtája között számontartjuk a csendes-óceáni tőkehalat is. Rengeteg ételfajta készíthető belőle, süthetjük enyhén fűszerezve citromos lében, párolhatjuk és kiránthatjuk, de kiváló alapanyaga lehet salátáknak, sőt akár a halfasírtnak is.
A Húsház kínálatában a legkülönlegesebb halfajtákat is megtalálja! →