A Márton-nap rendhagyó sztárja: a kacsasült
Hosszú évszázadok óta – legalábbis a legenda szerint Márton püspökké avatásától fogva – november 11-én libalakoma kerül ezen a jeles napon az asztalra. De muszáj vajon épp libasülttel előállni?
Mi azt javasoljuk, hogy kedvezzen azoknak is, akik nem rajonganak a libáért, és kerüljön kacsa is az asztalra!
A kacsa és a liba között a méreten túl természetesen jelentős ízbeli különbségek is akadnak.
Ha az elkészítésüket vesszük figyelembe, mindkét szárnyassal el kell bíbelődni egy ideig a konyhában, azonban végeredményként egy keményebb húsú libát, illetve egy omlósabb kacsát kaphatunk.
Nézzünk most egy mennyei sültkacsa receptet!
Hozzávalók:
- 2 kacsacomb
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 kk só
- 1 kk majoranna
- 1 csipetnyi rozmaring
- 1 csipetnyi fűszerkömény
Elkészítés:
A kacsacombok bőrét bevagdossuk.
A fűszereket a sóval és a fűszerköménnyel egy mozsárban megőröljük, majd a kacsacombokat bedörzsöljük vele, mindkét oldalukon. A zúzott fokhagymát is a húsba dörzsöljük.
Az előkészített húst minimum két-három órán keresztül – de akár egy egész éjszakán át – a hűtőben pihentetjük.
A pácolás után a kacsacombokat egy sütőzacskóba tesszük, lezárjuk, a zacskót fogpiszkálóval megszurkáljuk , majd megközelítőleg egy órán át sütjük.
Amikor a kacsa megpuhult, a sütőzacskót felvágjuk és a bőrével felfelé sütjük, egészen addig, míg szép színt nem kap.
Krumplipürével vagy sült burgonyával, illetve káposztasalátával tálaljuk.
Készüljön velünk a Márton-napra is! Széles kínálatunkban minőségi és változatos alapanyagokat talál!