Három könnyed, mennyei főzelék – recepttel
Bár sokan nem tudják, de a főzelék egy igazi magyar ételkülönlegesség. A legtöbb nemzet leves vagy köret formájában fogyasztja a főtt zöldségeket, a magyar konyha viszont habar és ránt, majd pedig egytálételként, főzelék formájában fogyasztja el a vitaminokat. Az iskolai menza „sztárételének” számító finomságból sokan épp az iskolai évek alatt sokallnak be.
Vegye fel az étlapjára a hagyományos magyar ételt és bizonyítsa be vendégeinek, hogy igenis mennyei főzelékek készíthetők.
Nézzünk is három gyors, egyszerű, vitamindús és természetesen ínycsiklandó receptet.
Brokkolifőzelék
Hozzávalók:
- 1 csomag brokkoli
- 1 db burgonya
- őrölt szerecsendió
- só
- 1,5 dl natúr joghurt
- 2 ek liszt
Elkészítés:
A kockákra aprított burgonyát sós vízben kezdjük el főzni. Amikor már félig megpuhult, tegyük bele a brokkolirózsákat és öntsünk hozzá annyi vizet, amennyi épp ellepi, majd főzzük készre a zöldségeket. Végül szűrjük le és törjük össze a brokkolit és a burgonyát, viszont a főzőlevet semmiképp ne öntsük ki.
A zöldségpüréhez kevés főzővizet és joghurtot adjunk hozzá, majd tegyük vissza a tűzre és fűszerezzük szerecsendióval. Ha nem elég sűrű, adagoljuk hozzá a lisztet is.
Borsófőzelék
Hozzávalók:
- 50 dkg zöldborsó
- 0,5 ek sertészsír
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek liszt
- petrezselyemlevél
- 3 dl tej
- só
- őrölt feketebors
Elkészítés:
A zsírt olvasszuk fel, majd tegyük bele a borsót, a borsot, a felaprított fokhagymát, ízlés szerinti mennyiségben petrezselyemlevelet. Keverjük össze az alapanyagokat, majd fedő alatt pároljuk őket puhára. Ha megfőtt, szórjuk meg liszttel, keverjük össze, öntsük fel annyi tejjel, amennyi épp ellepi és főzzük össze.
Tökfőzelék
Hozzávalók:
- 1 db vöröshagyma
- kapor
- 3 dkg vaj
- 1 ek pirospaprika
- 1 csomag gyalult tök
- 1,5 dl víz
- 1,5 dl tej
- 1,5 dl tejföl
- 1,5 ek liszt
- só
- őrölt feketebors
Elkészítés:
A vajat olvasszuk meg, adjuk hozzá a hagymakockákat és pároljuk üvegesre. Tegyük bele a paprikát, a kaprot és egy-két percig, állandó kevergetés mellett főzzük. Adjuk hozzá a tököt, majd öntsük fel a tejjel és a vízzel.
Sózzuk és borsozzuk, aztán pedig lefedve, megközelítőleg 15 percen át főzzük.
Közben a lisztet keverjük el a tejföllel, majd adjunk hozzá egy merőkanálnyit a főzelék levéből. Kevergessük, míg csomómentes nem lesz, végül pedig öntsük vissza a főzelékbe, néhány perc múlva pedig már kész is a mennyei főzelék.
Jó kísérletezést kívánunk! A felhasználni kívánt alapanyagokat pedig mindig megtalálja a Húsház széles kínálatában!