Így készül az eredeti lángos
A nyárhoz elengedhetetlenül hozzátartozik a hűsítő fagylalt, a roppanós gyümölcsök és a klasszikus sajtos-tejfölös lángos íze. Utóbbi falnivaló minden bódéban megvásárolható, mégsem lehet vele mellélőni. Vegye fel a kínálata közé, meglátja, hamar az egyik legnépszerűbb ételévé válik.
Íme, az igazi lángos receptje!
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 1 dl tej
- 1,5 dl víz
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk. só
- 1 tk. cukor
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejföl
- 20 dkg sajt
- 2 liter olaj
Elkészítés:
Egy pohárban melegítsük fel a tejet. A hőmérsékletére nagyon figyeljünk, mindenképp langyosnak kell lennie, ugyanis csak ekkor fut fel szépen az élesztő.
A langyos tejhez adjuk hozzá a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Fedjük le és kb. 10 percig hagyjuk állni, amíg fel nem fut.
Közben egy tálba szitáljuk a lisztet, sózzuk meg, a közepébe csináljunk egy mélyedést, majd öntsük bele az élesztős tejet. Majd annyi langyos vizet adjunk hozzá, hogy egy lágy, ám nem folyós tésztát kapjunk.
Megközelítőleg egy órát hagyjuk állni, míg a duplájára nem nő.
Egy mély, nagy fazékban minimum 10 centi olajat hevítsünk fel. Az olajszintre nagyon figyeljünk, ugyanis 2-3 centi olajban nem tud felfújódni a lángos.
Kb. 5-6 centis darabokat vegyünk le a masszából, amelyeket olajos kézzel húzgáljunk szét. Ezután süssük ki a forró olajban. Ebből az alapanyag-mennyiségből 8 darab lángost kapunk.
A megsült lángos tetejéről nem maradhat le a reszelt fokhagyma, illetve a tejföl és a sajt sem.
Az alapanyagokat keresse a Húsház kínálatában!