Mit tegyünk a bográcsba, ha felejthetetlen ízélményt akarunk elérni?
A bográcsgulyás tipikusan az az étel, amit szinte lehetetlen elrontani, ám nem könnyű a mesterévé válni. Most a tökéletes végeredmény érdekében, a recept mellett elárulunk néhány tippet is, hogy még a legválogatósabb vendég se tudjon hibát találni a karakteres magyar ételben.
Így készül a szenzációs bográcsgulyás!
Hozzávalók:
- 1,5 kg marha színhús
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 50 dkg sárgarépa
- 60 dkg krumpli
- 30 dkg zellerkocka
- 4 db paradicsom
- 5 db vöröshagyma
- 3 dkg fokhagyma
- pirospaprika
- petrezselyemlevél
- kömény
- bors
- só
Elkészítés:
Készítsünk elő mindent a főzéshez. A szalonnát aprítsuk fel, a marhahúst vágjuk kisebb kockákra.
A főzéshez ne olajat használjunk, inkább a füstölt szalonna zsírját süssük ki, jóval finomabb lesz tőle a gulyás. Amikor már kisült a zsír, a bográcsból vegyük ki a megpirult szalonnadarabokat.
Dobjuk a zsírra a hagymakockákat, dinszteljük meg, majd jöhet hozzá az apróra vágott paradicsom és egy kis só. Ízesítsük préselt fokhagymával, borssal, köménnyel, pirospaprikával. Ezután jöhet bele a hús. A legjobb eredményért mindenképp marhahúst válasszuk – lehet nyak, lábszár, illetve bármilyen egyéb marha színhús.
Öntsük fel vízzel. Figyeljünk arra, hogy a főzés közben megfelelő mennyiségű folyadékot használjunk, és a vizet a kellő pillanatban mindig pótoljuk.
Mehet bele a bográcsba petrezselyemlevél is.
Amikor a hús félig megpuhult, tegyük hozzá a zöldségeket, majd öntsük fel vízzel,
Főzzük közepes tűzön, közben kóstolgassuk, szükség esetén fűszerezzük. Amikor minden megpuhult – kb. 3 óra alatt – tálalhatjuk is a mennyei bográcsgulyást.
A gulyáshoz szükséges minőségi alapanyagokat keresse a Húsház kínálatában!