Csekélység, de számít: milyen tésztaformát válasszunk?
A receptekben rendszerint megírják, hogy milyen tésztát kell használni az adott ételhez. Van, aki a leírást figyelmen kívül hagyja, inkább mindig a kedvence mellett teszi le a voksát. Ebből nagyobb baj nem lehet, de ha a különböző szószokhoz a megfelelő tésztát választjuk, az étel harmonikusabb lesz, mind látványra, mind ízre. Lássuk, hogy mi, mivel illik össze!
Hosszú tészták
A hosszú tészták közé tartozik a spagetti, a hosszúmetélt és a makaróni is.
Ha spagettit használunk, érdemes kerülni a szószban a darabos elemeket. Legyen selymes és sima a mártásunk, mint ahogy a bolognai, a carbonara vagy a különféle sajtos szószok is. A különböző méretekben készülő spagetti tökéletes köret a halakhoz, illetve a tenger gyümölcseihez is.
A makaróni a spagetti után a második legnépszerűbb tésztafajta, amely kissé vastagabb, illetve középen lyukas. Ezt már bátran lehet kínálni darabosabb szósszal is.
A viszonylag széles és lapos hosszúmetélt fészek formájúra hajtogatva, vajas vagy tejszínes mártásokhoz való. De a magyar konyhában főként mákos tésztaként kínálják. Mivel lapos felületének köszönhetően sok mártást tud magába szívni, így krémes-szószos tésztákhoz is kitűnő választás.
Rövid tészták
A rövid tészták közül a legkedveltebbek közé tartozik a fodros nagykocka és az orsós forma.
A fodros nagykockát abban az esetben ajánlott választani, ha a szósz darabos, és nagyobb zöldség- vagy húsdarabok vannak benne. A tészta felületén így kellemesen megáll, illetve beleivódik a szósz.
Az orsótészta többek között jól passzol a tengeri herkentyűk mellé, de a tartalmasabb húsos ragukhoz is választhatjuk.
A különféle tésztavariációkat keresse a Húsház kínálatában!