HÍREINK

Az ősz legnagyobb sztárja: a sütőtök

Ha másért nem is, de legalább a szezonális zöldségek, gyümölcsök, őszies ételek miatt megéri várni a hűvösebb napokat. A sütőtök egy olyan jellegzetes alapanyag, amit az őszi menüből egyszerűen nem lehet kihagyni.

Nincs is jobb annál, mint egy hűvös őszi estén a sütőtök jellegzetes illatára hazaérni…

A sütőtök azon zöldségek közé tartozik, amely mindhárom fogásként tökéletesen megállja a helyét, tehát leveshez, főételhez és desszerthez is tökéletes alapanyagul szolgál. Nézzünk most három ötletet, a sütőtök felhasználásához.

Sütőtökkrémleves

A legkrémesebb, legízletesebb levesek egyike a sütőtökkrémleves. Az elkészítése kifejezetten egyszerű, így a sietősebb napokon is könnyedén összedobható.

A fagyasztott sütőtök kockákat helyezzük sütőbe, majd süssük meg. Egy közepes hagymának megfelelő hagymakocka mennyiséget és egy felaprított fokhagymagerezdet pirítsunk meg vajon, majd adjuk hozzá a már megsült tököt. Öntsük fel alaplével és főzőtejszínnel, majd fűszerezzük azt. Megközelítőleg 3-4 perc alatt közepes tűzön forraljuk össze. Ezután botmixerrel pürésítsük, végül pedig kb. két percre tegyük vissza főni.

Sütőtökös tészta

A sütőtök kiválóan passzol a makaróni tésztával is.

Helyezzük a tökkockákat tepsibe, tegyünk hozzá egy kis zsiradékot, szórjunk rá ízlés szerinti mennyiségben hagymakockákat, majd óvatosan fűszerezzük. Nagyjából 30 perc alatt süssük készre.

A sült tök harmadát tegyük félre, a többit pedig rakjuk késes aprítóba, a hagymával és egy kis sajttal. Pürésítsük krémesre, majd öntsünk hozzá egy kis alaplevet és tejszínt. Fűszerezzük meg és kis lángon, 10 perc alatt főzzük készre.

A tésztát a sós, forrásban lévő vízben főzzük meg, nagyjából 8 perc alatt. Ezután szűrjük le, majd forgassuk össze a mártással és a tökkockákkal. Szükség esetén még fűszerezzük.

Tökkrémes pite

A pite alapja egy egyszerű tészta, amelyet egy sütőformában süssünk elő. Erre jön a tökkrém.

A krémhez első lépésként a már felkockázott tököt süssük meg, kevés zsiradékban, felhevített serpenyőben. Ezután szórjuk meg vajdarabokkal és cukorral, amit karamellizáljunk. A masszát rúdmixerrel pürésítsük, majd hagyjuk kihűlni.

Közben a tejfölt tojásokkal, tejszínnel és édesítőszerrel keverjük ki, forgassuk össze a már kihűlt tökpürével és a már elősütött tésztalapra tegyük rá. Végül süssük készre a pitét, nagyjából fél óra alatt.

Az őszi szezonban is keresse termékeinket a weboldalunkon!

  • Telephelyeink és elérhetőségeik
  • Balatonlelle 06 85 450 115
  • Győr 06 70 944 7775
  • Balatonboglár 06 76 767 601

Vásárlóink véleménye

Együttműködő partnereink